Remontti vai stailaus?

Lueskelin taloussanomia ja yhtä artikkelia jäin miettimään mielessäni. Siinä kirjoitettiin kuinka kiinteistönvälittäjiä ottaa päähän kun mahdollinen ostajaehdokas ei usko, että talossa on tehty esim. 10000e tai 20000e remontti, vaan ennemminkin 2000e "stailaus". Onhan se totta, että ostajan on vaikea arvioida mahdollisiin remontteihin kulunutta rahaa ja hänellä on usein ainoastaan vain välittäjän ja myyjän sana. 

Kuitenkin ennen myyntiä, myyjän kannattaisi miettiä mitä remontoi ja miten. Jos pistää keittiöremppaan sen 20000e, eikä lopputulos ja käytetyt materiaalit näytä siltä, onko siinä pahemmin järkeä.

Jos tekee kalliin pintaremontin ennen myyntiä, eikö sen silloin kannattaisikin näyttää siltä? Hyvänä esimerkkinä on 90-luvun talo, jonne tekee remontin. Ei nykypäivänä ostajaa useinkaan hetkauta kuinka kallis remontti taloon on tehty, jos se näyttää edelleenkin siltä samalta 90-luvun talolta, jossa ei näytä olevan mitään uutta. 

Harvan talon arvo kuitenkaan nousee niin paljon, että isot pintaremontit kannattaisivat. Itse teimme muutama vuosi takaperin vanhempieni 2. kerroksiseen rivitaloon ns. pienen pintaremontin, jossa yläkertaan laitettiin laminaatti, maalattiin ovet, kaapit ja muutamien huoneiden seinät sekä uusittiin tapetit parista huoneesta. Lopputulos ei ollut lopulta kallis, mutta kuitenkin kannattava! Talon myyntihinta oli paljon parempi kuin odotimme. Olisihan sitä voinut vaikka millaisia pintaremontteja tehdä vielä lisää, mutta aika turhaa ja aikaavievää se olisi ollut. :) Meidän tapauksessamme vielä ostaja halusi itse remontoida asunnon uusiksi, joten turhaahan kaikki muu olisi ollut vaikka oltaisi tehtykin. 

Lisäksi artikkelissa mainittiin erilaiset stailaus ja pikkuremontti ohjelmat. Tottahan se on että antavat vääristyneen kuvan työn - ja materiaalien hinnasta. Onhan se hienon näköistä, kun huoneisiin laitetaan jokin tehosteseinä jollakin muulla tekniikalla kuin tapetoinnilla ja mukamas niin helppo tehdä. Helppoahan se ihmiselle on joka itse osaa sellaisen tehdä ja ymmärtää erilaisten materiaalien päälle! Entäs "normaali tallaaja" joka ei koskaan ole itse tehnyt maalaus hommia tms? Lopputulos harvoin on sellainen kuin luuli ja toivoi! Onhan se halpaa itse osata tehdä mutta entäs kun tarvii oikeasti palkata ammattilainen hommiin? Työ kallistuu heti lisää, materiaalien lisäksi. 

En toki itse valita asiasta, minähän  ammattilaisena niitä töitä teen ja hienoa että töitä riittää! Mutta yritäppäs siinä sitten asiakkaalle selitellä kalliin työn loppusummaa. Täytyyhän sitä itsekin tienata, vaikka jotkut asiakkaat eivät sitä aina ymmärrä. 

Löytyyhän niitäkin tapauksia, kun palkkaa ammattilaisen, eikä lopputulos olekkaan niin hyvä kuin piti. Pettyneenä asiakas kuitenkin sitten maksaa saman hinnan vaikka työ olisi tehty huonosti. 

Ei siis kannata liikaa luottaa telkkarissa näytettäviin ohjelmiin. Ne harvoin antavat oikean kuvan työstä ja hinnasta. 

Kannattaa siis oikeasti miettiä mitä remontoi ja miten! Itseään se loppujen lopuksi harmittaa, kun monella tonnilla remontoi eikä se näy tai vaikuta myyntihintaan. 

Joskus pienelläkin työllä saa ihmeitä aikaan! Pelkkä valkoinen maali vaikuttaa jo paljon ;)

 

Tässä vielä artikkelin osoite: http://m.taloussanomat.fi/asuminen/2015/06/24/teeta-kymppitonnin-remontti-kamppaasi-ostaja-epailee-etta-vain-stailasit/20158045/310